Legionella kockázatbecslés

Legionella - a mindenütt jelenlévő kockázat

A legionella baktérium (legionella pneumophila) a legionárius betegség kórokozója egy gyakran előforduló vízi organizmus, amely 25oC és 45oC között képes szaporodni. Habár széles körben előfordul, emberre veszélyessé csak akkor válik, ha a legionellát tartalmazó vízcsepp a tüdőbe jut. A szervezetbe kerülve influenzaszerű tüneteket produkálva tüdőgyulladást, idegrendszeri és emésztőrendszeri megbetegedést, súlyosabb esetben halált is okozhat.

Legionella kockázatbecslés

Magyarországon 2016. február 4-én lépett élebe az emberi erőforrások minisztere 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelete a legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról. Ebben a jogszabályban foglalt előírások betartásáért a létesítmény üzemeltetője, illetve annak hiányában a tulajdonosa felelős. A jogszabályban előírtaknak megfelelően a 2016. február 4-én már működő létesítmények esetén egy éven belül, azaz 2017. február 3-ig el kell készíteni a legionella kockázatbecslést. Az üzemeltetésben esetlegesen bekövetkezett változás esetén a legionella kockázatbecslést 30 napon belül ismételten el kell végezni. A legionella fertőzés elkerülése érdekében elvégzendő feladatokat az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) által kiadott módszertani levél határozza meg.
Ahol magas kockázatot állapítanak meg egy, a jogszabályban megadott értékelés szerint, ott az OKK módszertani levelében meghatározott gyakorisággal monitoringot kell végezni. Ez érinti a használati melegvíz rendszerek vizsgálatát, a közfürdőket, a nedves hűtőtornyokat.

Kinek kötelező legionella kockázatbecslést készíttetnie?

A kórokozó elleni védekezés első lépése az egységes módszertan szerinti legionella kockázatbecslés, melynek tartalmi elemeit a jogszabály részletezi. A jogalkotó nem határozza meg a legionella kockázatbecslésre kötelezett gazdasági szervezetek körét, azonban a dokumentációt el kell készíttetni minden olyan létesítményben, amelyben legionella-fertőzési kockázat áll fenn.
Néhány szóba jöhető létesítmény a teljesség igénye nélkül:

 • fürdők
 • bevásárlóközpontok
 • szállodák
 • ipari üzemek
 • oktatási intézmények
 • egészségügyi intézmények, pl.: hidroterápiás medence, fogorvosi rendelők stb.

A legionella kockázatbecslést abban az esetben is el kell végeztetni, ha a létesítményében az alábbiak bármelyike megtalálható:

 • nagy kiterjedésű ivóvízhálózat (több szintes vagy több szárnyú épület)
 • nagy kiterjedésű melegvíz hálózat (több szintes vagy több szárnyú épület, egy melegvíz-rendszerhez tartozó több épület)
 • meleg vizű fürdőmedencék és kádak (pezsgőmedence, élménymedence, hidroterápiás kezelőmedence)
 • nedves hűtőtorony
 • olyan közeg, amely 20-45 °C közötti hőmérsékletű vizet tartalmaz, és fennáll az aeroszolképződés lehetősége (pl. nedves légmosó, párásító, permetező, nagynyomású vizes tisztító, szökőkút, fogászati kezelőegység, közvetlenül melegvíz előállításra használt napelem stb.)

A legionella szempontjából kockázatot jelentő közegeket, fertőzési kockázatot jelentő létesítményeket a járási (fővárosi kerületi) hivatal ellenőrzi, és szükség szerint intézkedik, amely a jogszabály hatályba lépését követő 12 hónap (2017. február 3-ig) átmeneti időszak alatt nem bírságol.

 

Amennyiben kérdése van, kérjük adja meg elérhetőségét az alábbi űrlapon. Munkatársunk hamarosan felkeresi Önt.